Trappsteg i granit

Imorse vaknade jag lycklig till ljudet av regn som smattrade mot fönsterbrädan, särskilt härligt kändes det med tanke på att det föll vita flingor utanför fönstret kvällen innan. Regn betyder vår och det är tur för det finns inte plats för någon annan årstid  i almenackan nu.

På dagens schema stod forsatt beskärning, men för trädens skull (ingen beskärning i regn!) fick trädklättrandet stå tillbaka för en dag vid ritbordet istället. Nu hoppas jag kunna övertyga kunden om trappsteg i granit istället för betong och en uteplats i två nivåer iställlet för en.

Det bästa jag vet är tomter med nivåskillnader! På min önskelista finns berg i dagen eller andra naturliga slänter som ger den där extra dimensionen till en trädgård. Är tomten plan planerar jag in nivåskillnader i form av upphöjda växtbäddar, stenläggningar i nivåer eller andra element som ger en känsla av höjd & rymd. Jag använder ofta L-stöd runt gården för att stabilisera kanterna. Brukar köpa markprodukter av Markgrossen. För att få bättre priser brukar jag använda mig av rabattkoder hos AllaRabattkoder.se

Jag vill blanda stenmaterial när jag anlägger, gärna betongsten med någon form av natursten. En plattläggning av enkla 40×40 plattor tillsammans med trappsteg eller kantsten i granit eller varför inte en yta som delas in i ett rutnät av gatsten. En uppmjukande böj i slutet av en rätvinklig yta eller en putsad betongmur med toppsten av kalksten eller skiffer.

Det vackraste är dock han & hon tillsammans i en taktfast dans! Jag pratar förstås om stenen tillsammans med växterna. En bra planerad & anlagd stenyta är bara grunden för trädgårdsrummet och för att få den rätta känslan krävs att vi möbler med växtlighet.

Jag spinner som en katt över Nävor eller Daggkåpor som väller över en stenlagd kant eller över Murklockan som blommar i murfogen. Hårt och mjukt i kontrast. Det behöver inte vara blomning i starka färger, gröna formstarka blad mot en hård yta fungerar precis lika bra.

Nu längtar jag riktigt efter att komma igång med anläggandet igen, första projektet för våren blir tillsammans med min kollega på Solbruden, vi ska bland annat bygga en mur av Gabionsburar och gjuta trappor som vi sedan ska klä i in med granithällar. Jag lovar bilder från arbetet när vi väl kommer igång!

Lägg till en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *